Sănătate orală

Pentru prevenirea afecțiunilor dentare și parodontale, vă rugăm citiți și despre:

Sigilarea dentară

Sigilarea șanțurilor și fosetelor se face de către medicul stomatolg cu scopul prevenirii apariției cariilor ocluzale la molari și premolari. Spre deosebire de incisivi și canini, dinții posteriori pot necesita aplicarea unui strat de material cu rol carioprotector, pe lângă fluorizarea periodică.

Ce sunt sigilanții ?

Sigilanții acoperă supfațele ocluzale ale molarilor și premolailor și nu permit acumularea plăcii bacteriene la nivelul acestora. Substențele folosite pe post de sigilanți pot fi rășini compozite sau cimenturi ionomere de sticlă.

De ce molarii și premolarii necesită sigilare ?

Suprafața ocluzală a acestor dinți prezintă șanțuri și fosete, care uneori datorită adâncimii și formei ajută la retenția resturilor alimentare și la formarea plăcii bacteriene, iar în final la apariția cariilor care pot progresa rapid afectând pulpa dentară. Molarii de șase ani sunt primii dinți care erup, iar datorită vârstei fragede copiii nu periază suficient acești dinți. Pierderea molarilor de șase ani datorită proceselor carioase poate provoca afectarea ocluziei. Premolarii necesită mai rar sigilarea șanțurilor și fosetelor.

Când se face sigilarea ?

Sigilarea se poate face imediat după ce a erupt dintele pe arcadă. Dacă nu a fost posibilă efectuarea acesteia în acel moment este bine să se facă și la vârste mai înaintate.

Dinții temporari (de lapte) se sigilează ?

Dinții temporari se sigilează dacă prezintă șanțuri și fosete retentive. Astfel se previne pierderea precoce a dinților de lapte datorită cariilor, pierdere care la rândul ei poate cauza probleme de ocluzie grave.