Protetică dentară

Citiți mai multe despre tratamentele protetice folosind:

Protezele parțiale

Protezele parțiale sunt asemănătoare protezelor totale, dar se indică la pacienții care prezintă un număr mic de dinți restanți. Protezele parțiale prezintă elemente comune și cu protezele scheletate, având aceleași indicații.

Când se indică protezele parțiale ?

Protezele parțiale au aceleași indicații ca și protezele scheletate. Aceste proteze se indică și pacienților care în scurt timp vor pierde toți dinții, urmând să fie transformate în proteze totale. O altă utilizare a protezelor parțiale este pentru pacienții care urmează un tratament mai complex, iar cu ajutorul acestora se pot restabili provizoriu funcțiile cavității orale.

Cât timp rezistă protezele parțiale ?

Resorbția osoasă, un proces fiziologic, apare după pierderea dinților. Conseciințele acestui proces constau în scurtarea și îngustarea osului alveolar. Resorbția este prezentă la toate persoanele, dar ritmul acesteia depinde de mai mulți factori (vârstă, stare de sănătate generală), astfel șa unele persoane ritmul resorbției osoase poate fi accelerat. Protezele parțiale își pierd capacitatea de a se fixa datorită modificărilor de volum a oaselor maxilare. În acest caz, se recomandă căptușirea protezei pentru a compensa țesutul osos pierdut. Daca pacienții nu dezinfectează protezele, este posibil să apară anumite colorații la nivelul dinților. Capacitatea de fixare a protezelor parțiale poate fi afectată și de pierderea sau deteriorarea dinților restanți, de care se ancorează cu ajutorul croșetelor.

Ajută la masticație ?

Scopul principal al protezelor parțiale este să restaureze funcția de masticație, pentru a evita dezvoltarea unor afecțiuni gastrice. Cu toate acestea, este de preferat ca pacienții purtători de proteze parțiale să nu mestece alimente tari.

Disconfort în timpul purtării protezelor parțiale ?

În primele zile, pacienții pot acuza senzație de vomă sau diminuarea simțului gustativ. Aceste probleme dispar progresiv în câteva zile sau săpămâni. Protezele parțiale necesită adaptare efectuată de către medic în cabinet, de aceea pacienții sunt rugați să revină la control după 24-48 de ore.

Purtarea protezelor pe timp de noapte ?

Protezele parțiale se poartă tot timpul, inclusiv noaptea. Este important ca în fiecare seară să fie igienizate.

Cum se igienizează protezele parțiale ?

Protezele parțiale nu se periază ! Periajul zgârie suprafața externă care va duce la acumulare de placă bacteriană, apărând colorații si mirosuri neplăcute. Protezele se vor spăla în fiecare seară, iar pentru dezinfectare se pot achiziționa produsele corespunzătoare din farmacii. Pentru mai multe detalii despre igienizare, consultați medicul stomatolog.