Sănătate orală

Pentru prevenirea afecțiunilor dentare și parodontale, vă rugăm citiți și despre:

Fluorizarea dentară

Fluorurile previn formarea cariilor, dar în același timp ajută și la remineralizarea suprafețelor dentare afectate de carii incipiente, sau de acțiunea acidă a unor alimente. Fluorizarea se face atât la copii, cât și la adulți.

De ce este necesară fluorizarea ?

Smalțul dentar reprezintă stratul puternic mineralizat care acoperă la exterior dinții. Acesta este format din minerale, grupate în cristale. Alimentele acide, sau acizii secretați de placa bacteriană vor duce la dizolvarea cristalelor din smalțul dentar. Fluorurlie, fosfații și calciul ajută la remineralizarea cristalelor din smalț. Fluorizarea are rolul de a menține procentul de remineralizare mai mare decât cel de demineralizare, prevenind apariția cariilor.

Cât de des se face fluorizarea la copii

Fluorizarea este însoțită de periajul dentar, iar în unele cazuri de detartraj. Se efectuează de 2 ori pe an pentru copiii cu risc de carii scăzut. În situațiile cu carioactivitate crescută, fluorizarea se face și de 4 ori pe an.

Cât de des se face fluorizarea la adulți ?

La dulți fluorizarea se face de împreună cu detartrajul, de 2 ori pe an, dar această valoare poate varia de la persoană la persoană, în funcție de riscul de apariție a cariilor. Există și posibilitatea aplicării fluorurilor prin pensulare la dinții cu hipersensibilitate.

Ce riscuri prezintă fluorizarea dentară?

Numeroasele studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca fluorizarea efectuată de către medicul stomatolog nu prezintă niciun risc. Dacă sunt prescrise tablete cu fluor copiilor, acestea vor trebui depozitate într-un loc sigur pentru a evita intoxicația accidentală prin înghițire.