Sănătate orală

Pentru prevenirea afecțiunilor dentare și parodontale, vă rugăm citiți și despre:

Controlul periodic la stomatolog

De ce este necesar ?

Un control efectuat periodic permite medicului stomatolog diagnosticarea unor eventuale probleme de sănătate a cavității orale, iar leziunile diagnosticate în stadii incipiente pot fi tratate prin mijloace mai puțin invazive. Orice afecțiune dentară va necesita un tratament mai complex și mai costisitor în timp.

În ce constă controlul periodic ?

În general, la fiecare vizită la cabinetul stomatologic, medicul va examina starea de sănătate a dinților, gingiilor și părților moi prin examinare vizuală (directă) și radiologică (cu ajutorul radiografiilor dentare). Pentru un diagnostic precis, medicul vă poate adresa întrebări legate de starea de sănătate generală, sau obiceiurile alimentare. La sfârșitul ședinței se va stabili data următorului control, iar daca va fi cazul, elaborarea unui plan de tratament. De multe ori, se efectuează în aceeași ședință și igienizarea profesională.

La cât timp se face controlul periodic ?

Frecvența controlului periodic se stabilește de către medicul stomatolog. În general se recomandă să fie făcut la un interval de 6 luni, dar această perioadă poate varia pentru fiecare persoană. Pentru persoanele care fumează, care consumă des anumite tipuri de băutri , sau care nu mențin o igienă orală bună, se recomandă efectuarea controlul stomatologic la fiecare 3-4 luni.