Sănătate orală

Pentru prevenirea afecțiunilor dentare și parodontale, vă rugăm citiți și despre:

Alimentația sănătoasă

Anumite alimente și băuturi, în special cele bogate în zahăr contribuie la formarea cariilor, iar altele pot cauza colorarea dinților, necesitând consumarea acestora cu moderație.

Ce alimente afectează dinții ?

Alimentele bogate în zahăr trebuie consumate cu moderație, iar uneori este recomandat periajul dentar după consum. Exemple de alimente care trebuie evitate, sau consumate în cantități mici: prăjituri, bomboane, iaurturi cu fructe și arome, cereale îndulcite cu zahăr, sosuri dulci.

Ce băuturi afectează dinții ?

Sucurile din comerț conțin de cele mai multe ori cantități mari de zahăr. Indiferent dacă sunt sau nu carbogazoase, aceste băuturi au un rol foarte important în apariția cariilor și demineralizarea dinților. Se recomandă folosirea unui pai în timpul consumului pentru a evita contactul cu dinții. Chiar și băuturile din citrice (lămâi, portocale) preparate acasă pot determina demineralizarea smalțului datorită pH-ului acid. Cafeaua, ceaiurile și vinul roșu pot cauza apariția de pete pe suprafețele dinților.

Ce alimente protejează dinții?

Printre alimentele cu rol carioprotectiv se numără legumele, fructele, brânzeturile, fructele de mare, nuci, alune și alimentele bogate în proteine (ouă, carne).

Ce băuturi protejează dinții?

Laptele are efect carioprotector datorită pH-ului ridicat, dar în urma procesului de fermentație, bacteriile secretă acizi care scad pH-ul cavității bucale. Se recomandă periajul. Apa, atât cea plată cât și cea carbogazoasă nu afectează dinții. Apele îmbuteliate care conțin arome, de cele mai multe ori conțin cantități mari de zahăr.